Bewegen Fysiek Overig 

De staat van rolstoeltoegankelijkheid in Nederland: kan het beter?

We zijn in Nederland trots op onze gezondheidszorg en dat is niet geheel onterecht. Het Nederlandse stelsel behoort wereldwijd tot één van de beste gezondheidszorgsystemen.

Toch gaat het niet overal goed. Wanneer we kijken naar rolstoeltoegankelijkheid valt er nog wel het één en ander te winnen in grote delen van Nederland.

Onder meer in horeca, bedrijfspanden en diverse andere openbare plekken is het regelmatig nog behelpen voor mensen in een rolstoel.

Noodklok moest geluid worden

Slechts een kleine vijf jaar geleden, in 2014, werd een toetsing uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid. Uit deze toetsing kwamen schokkende cijfers naar voren.

Van de getoetste locaties was maar liefst 66% niet of nauwelijks toegankelijk. Dat had te maken met de afwezigheid van mindervalidetoiletten (22%), maar ook toiletten die dienst deden als opberghok.

Nog eens een groot deel (23%) had wel een mindervalidetoilet, maar voldeed niet aan de minimale eisen hiervoor.

Zonde, zeker omdat het in veel gevallen ging om kleine aanpassingen die de toegankelijkheid aanzienlijk konden verbeteren. Denk hierbij aan een toiletrol die niet goed bereikt kan worden, moeite met de hoogte van de wasbak en een doortrekknop die te hoog zat.

In veel gevallen leek het alsof de betreffende bedrijven en locaties zich er te makkelijk van af hadden gemaakt.

Nieuwe wetgeving en verbeteringen

In 2016 is nieuwe wetgeving aangenomen die bedrijven verplicht stelt om hun panden volledig toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Dit betekent bijvoorbeeld dat men een oprijplaat of drempelhulp moet plaatsen bij de ingang en deuren breed genoeg moeten zijn.

In de praktijk is dit nog lang niet altijd het geval. Het overgrote deel van alle panden is nog altijd slecht of niet toegankelijk voor iemand in een rolstoel.

Een mooi initiatief is de mobiele app genaamd Ongehinderd, dat alle (leuke) locaties in kaart brengt waar je met een rolstoel ongehinderd naar binnen kunt. De initiatiefnemers delen tevens keurmerken uit voor locaties die de vereiste aanpassingen gemaakt hebben.

Tegelijkertijd is de noodzaak van de app schrijnend: nog altijd is men in Nederland niet voldoende bezig om ook mensen met fysieke beperkingen de mogelijkheid te geven volledig deel te nemen aan de samenleving.

Gerelateerde berichten