Bewegen 

Dry needling: wat houdt het in en hoe werkt het?

Dry needling is een behandelmethode die door veel fysiotherapeuten wordt aangeboden. Met de behandelmethode kunnen pijnlijke spieren worden losgemaakt. Hoewel de behandeling wel eens wordt verward met acupunctuur, is het een wezenlijk andere behandeling, gebaseerd op andere ideëen.

Bij dry needling worden kleine naaldjes in een spier gebracht, wat uiteindelijk moet leiden tot ontspanning van de spier en daarmee het verdwijnen van klachten. Het wordt vaak toegepast bij chronische spierklachten, maar kan ook bij meer acute klachten worden toegepast.

Het principe van dry needling

Het principe van dry needling is dat de naaldjes in de spier zorgen voor een reflex van de spier. Dit is soms voelbaar: de spier lijkt kort te verkrampen als reactie op de naald.

Door de naaldjes die kort in de spier komen, ontspannen de spieren langzaam maar zeker. In veel gevallen merkt men al na de eerste behandeling een vermindering van de klachten.

Dry needling is een bewezen techniek binnen de fysiotherapie en wordt vooral toegepast wanneer er sprake is van spierknopen en spieren die al lange tijd pijnlijk zijn. Dat kan door sport komen, maar ook door een verkeerde houding of stress.

Waarom doen de spieren pijn?

Direct na een behandeling kunnen de spieren beurs aanvoelen en moe zijn. Dit is volkomen normaal en komt door de reactie van de spier op het naaldje. De spierpijn verdwijnt meestal na één dag, waarna vaak ook de klachten die er waren zijn verminderd.

Een beursheid van de spier kan komen door bloedvaatjes die soms worden aangeprikt bij het inbrengen van de naald. Ook dit is niet schadelijk en verdwijnt doorgaans erg snel.

Dry needling versus acupunctuur

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur, hoewel de naaldjes in principe hetzelfde zijn. Acupunctuur wordt meer gezien als een homeopatische geneeswijze, waarbij de locaties gebaseerd zijn op een principe van energetische stromingen.

Dry needling is meer wetenschappelijk onderbouwd gebaseerd op een mechanische reactie van de spieren op de naaldjes. Het ontspannen van de spieren is daadwerkelijk voelbaar en effectief.

Gerelateerde berichten