Kan ik het beste mijn huis aanpassen of laten verkopen?

Wanneer we ouder worden krijgen we allemaal last van ouderdomskwaaltjes. De meest voorkomende kwalen zijn spieren die verzwakken, gehoor- en zichtproblemen en dementie. Aan veel van deze kwalen is niks te doen behalve het gebruiken van medicijnen. Om er voor te zorgen dat je in het dagelijkse leven zo min mogelijk problemen ondervindt van deze kwalen, is het mogelijk om hulpmiddelen te gebruiken en om eventueel je woonsituatie hier op aan te passen. Het is mogelijk om bepaalde aanpassingen te laten doen aan de inrichting van je huis. Maar het kan ook zijn dat dit niet mogelijk is en dat verhuizen naar een geschikte woning een betere optie is. In deze blog gaan we dieper in op het aanpassen van een huis of het verhuizen naar een geschikte woning.

Huis laten aanpassen

Er zijn tegenwoordig erg veel mogelijkheden om zo lang mogelijk in je huidige huis te blijven wonen. Deuren kunnen worden verbreed, drempels kunnen worden verwijderd en de inrichting kan worden aangepast. Dit zijn nog maar kleine aanpassingen. In elke ruimte kunnen aanpassingen worden gedaan. Zo kan er in de badkamer een douchestoel worden geplaatst, een hoger toilet worden gemonteerd en de wastafel worden aangepast. Bij een woning met meerdere verdiepingen kan een traplift worden gemonteerd als traplopen steeds moeilijker gaat. Hier vind je meer informatie over trapliften. Op die manier maak je je leefomgeving zo veilig mogelijk.  

Huis verkopen

Als je een oud huis hebt met veel obstakels wordt het steeds lastiger om op oudere leeftijd in dit huis te blijven wonen. Onder obstakels wordt onder andere verstaan smalle en hoge trappen, smalle doorgangen en hoge en lage kastjes. Het is niet altijd mogelijk om aanpassingen door te voeren. Hier moet wel de ruimte en mogelijkheid voor zijn. Daarnaast kan het ook een te grote investering voor je zijn en vergt het erg veel tijd en energie om alles te regelen. Naarmate je ouder wordt zullen er steeds meer aanpassingen gedaan moeten worden. Houdt hier rekening mee wanneer je overweegt om hieraan te beginnen.

Uiteindelijk moet je natuurlijk zelf de keuze maken tussen het aanpassen van je huis of verhuizen. Elke situatie is anders en je moet doen waar je jezelf goed bij voelt. Bespreek deze keuze dan ook met familie en vrienden. Zij kunnen zich inleven in jouw situatie en kennen je door en door.

Gerelateerde berichten