Is brood gezond of niet?
De vraag die al vele hoofden heeft doen kraken: is brood gezond of is het echt een dikmaker zoals mensen beweren? Of valt het wel mee en valt brood wel onder een gezonde lifestyle?
Wij leggen je in dit artikel meer uit over brood en hoe gezond of ongezond het is én hebben het ook nog even over koolhydraten!
Is brood de boosdoener?
We kunnen er lang of kort over zijn, maar we kiezen toch voor de korte versie: brood is zeker niet de boosdoener. Dit is ooit in het leven geroepen door een schrijver die beweerde dat koolhydraten ongezond waren.
En aangezien er best wat koolhydraten in brood zitten, zou brood dus ongezond zijn.
We snappen dat jij ook in de val bent gelokt en brood nu ook als boosdoener ziet, maar wij gaan je uitleggen waarom koolhydraten wél gezond zijn. Dus lees vooral nog even door.
Koolhydraten: hoe en wat
Koolhydraten zijn, om het even simpel te houden, kleine voedselketens die in je lichaam worden omgezet tot energie.
Je kan ook nog een onderscheid maken tussen langzame en snelle koolhydraten. De snelle koolhydraten zorgen voor die grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je snel trek krijgt.
De langzame koolhydraten zorgen ervoor dat de energie geleidelijk afgegeven wordt aan je bloed, waardoor je dus geen grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel krijgt.
De snelle koolhydraten zitten in snoep, koek en ijs en de langzame koolhydraten zitten in groenten, fruit en – tromgeroffel – brood.
Brood an sich is dus zeker niet ongezond. Het is juist wat je óp je brood doet, dat de boosdoener kan zijn. Als je aardbeienjam op je brood doet, krijg je door je beleg best wat suikers binnen.
En juist door die suikers wordt het lastig om op gewicht te blijven of af te vallen.
Nog een kleine tip
Wees niet bang voor koolhydraten, je hebt ze gewoon nodig. Waar je wel op moet letten, is de hoeveelheid suiker en vet die je binnenkrijgt dankzij je voeding.
Als je de volgende keer weer naar de achterkant van de verpakking kijkt, kijk dan niet naar de hoeveelheid koolhydraten (en dus eigenlijk de brandstof voor je lichaam), maar naar de hoeveelheid suikers en vetten.
Want dát zijn de gemene jongens die ervoor zorgen dat jij die paar kilo niet kwijt raakt.