Eten Fysiek 

Sterk en vitaal met groene smoothies

Wie wil er nou niet sterk en vitaal zijn? Vandaag bekijken we hoe je met groene smoothies sterk en vitaal kan worden en blijven.

Sterk en vitaal

Ouder worden is een proces wat bij het leven hoort. Met het verstrijken van de jaren verandert onze hormoonhuishouding en de samenstelling van ons lichaam. Het gevolg is dat de dingen die ons, als tiener, geen enkele moeite koste steeds moeizamer gaan. Gelukkig is het mogelijk ons lichaam gezond en in goede conditie te houden. Hiervoor is een verantwoorde leefstijl belangrijk. Dit klinkt misschien heel zwaar maar als je je aan een paar basisuitgangspunten houdt dan is dat niet zo ingewikkeld.

Belangrijk aspect om sterk en vitaal te blijven is onze voeding. Voeding, het woord zegt het al, is bedoeld om ons lichaam te voeden. Te voeden met voedingsstoffen. Tegenwoordig wordt voeding gezien als iets wat vooral niet te veel tijd en geld mag kosten maar wel lekker moet zijn. Je komt dan al snel uit bij kant-en-klaar voedsel, fastfood en bewerkt voedsel. Maar voor de gezondheid van ons lichaam en geest is het juist van belang dat het gevoed wordt met vitamines, mineralen, antioxidanten en bioactieve stoffen.

Andere aspecten om gezond en vitaal te blijven zijn leefstijlfactoren als voldoende beweging, voldoende rust, voldoende ontspanning, niet te veel drinken en niet roken.

Rust is belangrijk voor onze hormoonhuishouding. Indien we altijd korte nachten maken dan is dit een vorm van stress voor het lichaam. Er worden dan hormonen aangemaakt die onze stofwisseling afremmen en waardoor we gaan aankomen. Hetzelfde geldt voor rust en ontspanning.

Welke voedingsstoffen

Binnen het geheel van leefstijlfactoren heeft onze voeding een zware weging. Ons lichaam is een chemische fabriek die de juiste (voedings)stoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Belangrijk zijn essentiële vetzuren, essentiële aminozuren (eiwitten), vitamines, antioxidanten, bioactieve stoffen, mineralen en spoorelementen.

Vetten en eiwitten krijgen we normaal gesproken voldoende binnen via onze basisvoeding, zelfs als we ongezond eten. Het is lastiger om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Deze zitten namelijk in fruit en groente en hiervan eten de meeste mensen onvoldoende. Het advies is om minimaal 200 gram fruit en minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Dit zijn hoeveelheden die maar weinig mensen halen. Dit komt omdat veel mensen alleen maar bij het avondeten groente eten. En 250 gram groente (aardappelen tellen niet mee) eten in 1 maaltijd is erg veel. Dit is een bord vol spinazie of andijvie.

Bij het ontbijt en bij de lunch eten we, traditioneel gezien, geen groenten. De meeste mensen eten dan brood. Om toch aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit en groenten te komen bieden groene smoothies uitkomst. De boterhammen van het ontbijt of van de lunch kunnen simpelweg vervangen worden voor een groene smoothie. Een groene smoothie geeft ons lichaam voldoende energie en voedingsstoffen om door te kunnen gaan tot de volgende maaltijd.

De groene smoothie

Een groene smoothie wordt groene smoothie genoemd omdat er groene bladgroente inzitten. Groene bladgroente die voor het maken van een groene smoothie worden gebruikt zijn spinazie, boerenkool, andijvie, rucola, snijbiet en paksoi. Groene bladgroente zijn een erg goede bron van vitamines, mineralen en bioactieve stoffen terwijl ze laag in calorieën zijn. Daarnaast zijn ze goed te verteren en rauw te eten.

Nu zou je misschien verwachten dat een groene smoothie vies en bitter smaakt door het gebruik van de groene bladgroenten. Hiervoor is het fruit in de smoothies bedoelt. Deze maskeren de bittere smaak van de bladgroenten en zorgen ervoor dat de smoothie heerlijk zoet is. Indien je gebruik maakt van een goed groene smoothie recept dan zal je groente niet proeven. Als je je ogen dicht doet dan is het alsof je een fruit smoothie drinkt.

Dat groene smoothies zo lekker zijn om te drinken verklaart ook waarom ze zo populair zijn. We willen dan wel gezond leven maar het moet natuurlijk wel lekker zijn. Niemand heeft zin in vieze drankjes, dit is realistisch gezien ook niet vol te houden. Groene smoothies zijn iedere dag een plezier om te drinken. En het leuke is dat er volop mee gevarieerd kan worden.

Een groene smoothie bestaat uit een groene bladgroente, 1 of meerdere soorten fruit en een vloeistof zoals water, kokoswater of amandelmelk. Je zult begrijpen dat dit het aantal mogelijkheden, en smaken, zo goed als oneindig maakt. Je hoeft nooit 2 keer dezelfde smoothie te drinken. Vanuit gezondheidsoogpunt is het ook goed om veel af te wisselen met de smoothies. Ieder soort groente en fruit is weer rijk aan bepaalde vitamines en mineralen. Door veel te variëren verzeker je je ervan dat je lichaam alle essentiële vitamines en mineralen binnen krijgt.

Door slim gebruik te maken van de ingrediënten kan je je smoothie afstemmen op je persoonlijke behoeften. Wil je zo een stuk gaan hardlopen of sporten? Dan kan je wel wat extra energie gebruiken. Voor extra energie doe je 1 of 2 rijpe bananen in je smoothie.

Doe je aan krachttraining of explosieve sporten dan kan je lichaam wel wat extra eiwitten gebruiken. Deze kan je aan je smoothie toevoegen in de vorm van een lepel hennepzaad, henneppoeder of een schep wei proteïne.

Krijg je na je smoothie maaltijd alweer honger voordat het tijd is voor de volgende maaltijd? Dan kan je de smoothie wat machtiger maken met vetzuren. Hiervoor kan je avocado gebruiken. Deze zijn rijk aan gezonde vetzuren. Je kunt ook een lepel kokosvet of een scheutje lijnzaadolie in de smoothie doen om deze te voorzien van extra vetzuren. Voor extra koolhydraten kan je ook een eetlepel havermout in je smoothie doen. Door de blender wat langer te laten draaien zorg je ervoor dat de havermout goed fijngemalen wordt en goed drinkbaar. Kortom; voor iedereen zijn er volop mogelijkheden om sterk en vitaal te blijven met behulp van groene smoothies.

Gerelateerde berichten