ziekte van parkinsonFysiek 

3 dingen je moet weten over de ziekte van Parkinson

Je hebt er vast wel eens over gehoord: de ziekte van Parkinson. Dit is een complexe hersenziekte waarbij de symptomen per patiënt erg verschillende kunnen zijn. Bijna elke patiënt krijgt last van andere symptomen. In dit artikel lees je 3 dingen die je moet weten over de ziekte van Parkinson.

1. Wat is de ziekte van Parkinson?

Parkinson is een chronische neurologische aandoening dat wordt veroorzaakt door een tekort aan Dopamine. Dopamine is een belangrijke signaalstof in de hersenen. Je moet deze stof zien als een soort koerier die berichten overdraag van de ene zenuwcel naar de andere in ons zenuwstelsel. Om goed te functioneren hebben je hersenen constant dopamine nodig. Dopamine wordt dan ook voortdurend gevormd en weer afgebroken om de bewegingen van het lichaam aan te sturen.

Bij mensen met de ziekte van Parkinson wordt de aanmaak van dopamine steeds minder, terwijl de afbraak gewoon doorgaat. Met als gevolg een tekort aan dopamine, wat leidt tot de vervelende verschijnselen van Parkinson.

2. Wat zijn de symptomen van Parkinson?

De symptomen van de ziekte van Parkinson zijn per patiënt erg verschillend. De meest voorkomende symptomen zijn stijfheid, traagheid, bevingen en evenwichtsstoornissen.  Andere symptomen van Parkinson kunnen zijn: een beperkte mimiek, moeizamer praten en vermoeidheid.

3. Wat zijn de behandelingsopties bij Parkinson?

Tot op heden is het helaas nog niet gelukt om een medicijn te ontwikkelen dat de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson bestrijdt. Er worden nog altijd veel onderzoeken gedaan om te zoeken naar een oplossing. Voor nu kunnen enkel bepaalde symptomen van Parkinson bestrijdt worden met medicatie. Deze medicijnen doen alsof ze dopamine zijn, waardoor je hersenen (gedeeltelijk) reageren alsof er toch voldoende dopamine is.

Wil je meer weten over de ziekte van Parkinson? Of heb je advies nodig om om te gaan met de ziekte? Op VerderMetParkinson.nl lees je interessante artikelen met informatie en tips voor Parkinson patiënten. 

Gerelateerde berichten