Fysiek Overig 

5 Tips om dagelijks meer energie te hebben

Bijna iedereen heeft er zo nu en dan wel last van: je wordt wakker, en eigenlijk vanaf het moment dat je uit bed stapt tot het moment dat je weer gaat slapen voel je je moe en lusteloos. Je voert je werk uit, maar hebt nergens zin in en moeite om je te zetten tot het uitvoeren van die taken. Soms heb je gewoon je dag niet, maar in veel gevallen zijn er duidelijke oorzaken voor je vermoeidheid.

SterkenVitaal.nl helpt je om dagelijks meer energie te hebben, zodat je lekkerder in je vel zit en uiteindelijk ook lekkerder kunt gaan slapen. Met de volgende 5 tips is vermoeidheid verleden tijd!

1. Zorg voor regelmaat in je maaltijden

Je lichaam houdt van regelmaat en heeft voedsel nodig om energie te kunnen opwekken. Plan je maaltijden in met regelmaat, zodat je lichaam went aan de momenten waarop je een nieuwe berg energie binnenkrijgt.

Sla vooral geen maaltijden over en probeer de maaltijden zo gelijkmatig mogelijk te verdelen over de dag. Zo heb je minder last van pieken en dalen in je energievoorraad, waardoor je ook minder snel vermoeidheid voelt.

Tussendoortjes zijn, mits gezond, goed, omdat het de spijsvertering op gang houdt.

Eet gezond en regelmatig.

2. ’s Ochtends eerst sporten

Met name voor de avondmensen die dit lezen zal het klinken als een nachtmerrie, maar de praktijk wijst uit dat ’s ochtends sporten je dag echt kan kickstarten. Hoewel je veel energie verbrandt met sport, activeert het ook je spieren en hoofd, waardoor je de dag uiteindelijk frisser begint: de luiheid uit je spieren is weg en je hoofd is scherp.

Het kan geen kwaad om nog voor het ontbijt te gaan sporten. Sterker nog, verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat spiergroei sneller gaat wanneer je pas na het sporten ontbijt.

Let wel: het is dus wel belangrijk dat je ontbijt. Zonder ontbijt sporten en ook hierna niet of nauwelijks iets eten maakt je waarschijnlijk wel vermoeider.

3. Regelmaat in slaap

Slapen wordt vaak genoemd als het belangrijkste in je leven. Niet alleen door slaapkoppen, maar ook door experts. Je lichaam heeft slaap nodig om te herstellen, rusten en de dag hiervoor ook mentaal te verwerken.

Het verschilt per persoon hoeveel slaap je iedere nacht nodig hebt, maar voor de meeste mensen is dit 7 á 8 uur. Probeer zoveel mogelijk op vaste tijden te gaan slapen en wakker worden, omdat dit het in slaap vallen en opstaan makkelijker maakt: je raakt eraan gewend.

Heb je moeite om een slaapritme vast te houden, dan is het goed om je ritme van doordeweeks ook in het weekend vast te houden, zodat je meer dagen hebt om te wennen aan dat ritme.

Probeer altijd een regelmatig slaapritme aan te houden.

4. Matig met stimulerende voedingsstoffen

Koffie bevat cafeïne, veel eten bevat een berg suiker. Beide zijn dit stoffen die je een korte boost kunnen geven in energieniveau, maar beide geven ze hierna ook een dip.

Hoewel uit onderzoek is gebleken dat de suikerdip minder groot is dan gedacht, heeft suiker zeker in invloed op je energieniveau.

Probeer waar mogelijk te matigen met deze stoffen, zodat je energieniveau gedurende dag meer op een gelijk niveau zit.

5. Analyseer je dag: rust je voldoende?

Het verschilt natuurlijk sterk per persoon hoe druk je bent gedurende de dag. Sommige mensen denken niet bovengemiddeld druk te zijn, maar voelen zich toch vaak moe.

Niet zelden zien ze pas wanneer ze hun dag uur voor uur onder de loep nemen dat ze eigenlijk een ontzettend druk bestaan hebben.

Doe dit ook bij jezelf. Ben je altijd bezig? Misschien is het goed om dan eens lekker onderuit te zakken op de bank en niet teveel te doen. Zet een serie op met Netflix, maar ga liever niet op social media. Dit geeft je namelijk een berg aan informatie die je toch weer moet verwerken, wat vermoeiend kan werken.

Gerelateerde berichten

Leave a Comment