Fysiek 

Elektrische tandenborstel versus handtandenborstel

Hoewel veel mensen beschikken over een elektrische tandenborstel, blijft de handtandenborstel het populairste type tandenborstel. De vraag is: is dit terecht, of zou iedereen al lang moeten zijn overgestapt? Het antwoord is niet eenduidig, maar we kunnen er wel iets zinnigs over zeggen.

Sterk en Vitaal kijkt naar de verschillen tussen de twee soorten tandenborstels en kijkt welk type beter is.

Is een handtandenborstel wel goed?

Met een handtandenborstel (oftewel niet-elektrisch) moet je zelf de beweging maken om je tanden goed te reinigen. Dat doen we al honderden jaren, dus blijkbaar werkt dat wel, toch?

Ja en nee.

Een normale tandenborstel is in potentie voldoende. Je kunt met een normale tandenborstel de tanden behoorlijk grondig reinigen. De tandarts houdt meestal aan dat er minder dan 10% tandplak achter mag blijven na het poetsen.

Met een normale tandenborstel kun je dit bereiken, maar je moet wel goed poetsen en de borstel onder meerdere hoeken op de tand brengen om ook de moeilijkere plekken goed te reinigen.

Dat is wel het vaak misgaat: veel mensen poetsen vrij lui en slechts in één houding, waardoor sommige plekken op het gebit structureel worden overgeslagen. Dit leidt vervolgens tot tandbederf, tandsteen en gaatjes.

Is de elektrische tandenborstel dan de oplossing?

Met een elektrische tandenborstel moet je nog steeds zelf ervoor zorgen dat ieder plekje op het gebied bereikt wordt en schoon wordt gemaakt.

Het verschil met de normale tandenborstel is dat dit een stuk makkelijker is met een elektrische tandenborstel.

De elektrische tandenborstel draait sneller en reinigt een oppervlakte daardoor ook sneller. Door de tandenborstel enkel een beetje te draaien kun je iedere tand grondig reinigen.

Daarbij zijn er ook tandenborstels die licht pulseren, waardoor je ook beter de ruimte tussen tanden kunt schoonmaken.

Het antwoord is dus als volgt: met beide soorten tandenborstels kun je het gebit voldoende reinigen, maar met een tandenborstel is de kans op fouten kleiner en is het reinigen een stuk makkelijker. Voor ons heeft een elektrische tandenborstel dan ook duidelijk de voorkeur.

Gerelateerde berichten