Fysiek Overig Ziekte 

Fibromyalgie: 2% heeft het, maar niemand begrijpt het

Het is een aandoening waar naar schatting 2% van de bevolking mee te maken heeft, maar echt begrijpen doen we het nog niet: fibromyalgie. Fibromyalgie is een syndroom dat wordt gekenmerkt door pijn die door het gehele lichaam voelbaar is, in het bijzonder rond de zogenaamde tenderpoints.

Fibromyalgie wordt soms ook wel weke delen reuma genoemd, maar wordt niet of nauwelijks erkend door de medische wereld. Dit heeft met name te maken met het feit dat we op geen enkele manier fibromyalgie kunnen aantonen, behalve op basis van de klachten die mensen zelf noemen. SterkenVitaal.nl kijkt naar deze bijzondere aandoening: is het een ziekte, of een verzameling van verschillende klachten?

Fibromyalgie: pijn door het lichaam

Mensen met fibromyalgie hebben meestal pijn in spieren en bindweefsel door het gehele lichaam heen. De pijn zit bij fibromyalgie juist niet in de gewrichten, waarmee het anders is dan sommige reumavormen.

In de praktijk blijkt de pijn zich vaak te concentreren in een aantal van de achttien zogenaamde tenderpoints. Er wordt gesproken van fibromyalgie wanneer de pijn in tenminste 11 van de 18 tenderpoints aanwezig is en aan beide zijden van het lichaam, zowel boven als onder.

Soms wordt de pijn erger bij druk op de plekken, maar dit is niet altijd het geval. Ook kan fibromyalgie gepaard gaan met onder meer vermoeidheid, lusteloosheid, kleine spasmes of kramp en een verhoogde kans op infecties.

Een deel van het probleem rond de acceptatie van fibromyalgie zit in de vaagheid van deze klachten. Hoewel de pijn in tenderpoints vrij specifiek is, komen de andere symptomen bij een scale aan ziektes, aandoeningen en syndromen voor en heeft lang niet iedereen (op dezelfde wijze) last van de klachten.

Acceptatie en problemen rond fibromyalgie

Vrijwel iedere ziekte of aandoening kan op de één of andere wijze aangetoond worden met tests. Dat kan op het oog zijn, op gevoel, maar bijvoorbeeld ook met behulp van bloedonderzoek of een kijkoperatie.

Bij fibromyalgie is dit niet mogelijk. Er is vooralsnog geen enkele test beschikbaar die een sluitend oordeel kan geven over het al dan niet aanwezig zijn van fibromyalgie.

Experts uit de medische wereld zitten dan ook met een hoop vraagtekens en de meningen lopen sterk uiteen.

Hoewel de diagnose gesteld kan worden, is er nog geen officiële erkenning, wat behandeling direct lastiger maakt. Volgens sommige wetenschappers is fibromyalgie een verzameling aan aandoeningen met een zelfde beloop, terwijl er ook meningen zijn die zeggen dat fibromyalgie deels geestelijk ontstaat.

De behandeling bestaat voornamelijk uit pijnbestrijding, omdat er nog geen oorzaak gevonden is die direct aangepakt kan worden. Er bestaan vermoedens dat ook voeding een rol kan spelen bij het ontstaan en beloop, maar ook hierover bestaat veel twijfel.

Gerelateerde berichten