Fysiek Overig 

Het belang van voldoende zonlicht

In de volksmond heeft men het vaak over ‘een frisse neus halen’ en ‘genieten van de zon’, maar heeft de zon eigenlijk ook een invloed op onze fysieke gezondheid? Nou, dat heeft de zon zeker. Onder invloed van de zon wordt er namelijk vitamine D aangemaakt in de huid. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij diverse processen in het lichaam. Voldoende zonlicht is dan ook belangrijk voor iedereen.

SterkenVitaal.nl kijkt naar de manier waarop ons lichaam vitamine D aanmaakt en waarom dit zo belangrijk is voor onze gezondheid.

Vitamine D dankzij de zon

De meeste mensen weten wel dat planten aan fotosynthese doen: onder invloed van zonlicht kunnen ze energie opwekken. Handig, maar wij mensen hebben ook een enigszins vergelijkbaar proces!

Onder invloed van UV-straling, dat onder meer in zonlicht zit, gaan speciale enzymen in onze huid namelijk aan de slag met vitamine D. Hiervoor wordt aanwezig cholesterol gebruikt.

Door een specifieke groep van het cholesterol-molecuul aan te passen wordt vitamine D3 gemaakt. Vervolgens worden de aangemaakte vitaminen verspreid door het lichaam, waar het talloze functies heeft.

Waarom vitamine D zo belangrijk is

Tientallen jaren aan onderzoek hebben inmiddels uitgewezen dat vitamine D betrokken is bij talloze processen in het lichaam. In sommige gevallen speelt het slechts een bijrol, maar in andere gevallen is vitamine D onmisbaar.

We zetten de vijf belangrijkste functies op een rijtje:

1. Calciumhuishouding

Vitamine D is de belangrijkste stof voor de calciumhuishouding. De hoeveelheid calcium in het lichaam moet strak gereguleerd worden, omdat calcium op zijn beurt ook een belangrijke rol speelt in diverse processen.

Zonder vitamine D wordt dit een lastig verhaal.

2. Invloed op immuunsysteem

Vitamine D speelt bovendien een rol bij de werking van het immuunsysteem. Onder invloed van vitamine D kunnen er kleine aanpassingen gemaakt worden aan het immuunsysteem.

Een gebrek aan vitamine D is gelinkt aan onder meer een grotere kans op virale infecties, MS en luchtweginfecties. Het is overigens nog onduidelijk hoe vitamine D een invloed heeft op deze aandoeningen en hoe groot deze daadwerkelijk is.

3. Verminderd risico op depressies

Uit onderzoek van het Nederlandse VU Medisch Centrum is naar voren gekomen dat ouderen met een gediagnosticeerde depressie een significant lager vitamine D-gehalte hebben in hun lichaam.

Hoewel nog niet geheel duidelijk is hoe vitamine D het al dan niet ontstaan van een depressie beïnvloedt, is de link met de aandoening vrij duidelijk.

4. Invloed op sommige kankersoorten

Er zijn sterke aanwijzingen dat een tekort aan vitamine D gepaard kan gaan met een grotere kans op kanker, in het bijzonder darmkanker. Bovendien zou een gebrek aan vitamine D kunnen leiden tot kanker met een slechter vooruitzicht.

5. Gezondheid botten

Vanwege de rol die vitamine D speelt bij de calciumhuishouding, is er ook een invloed van vitamine D op de gezondheid van de botten.

Er bestaan vrij sterke aanwijzingen dat vitamine D de kans op osteoporose (botontkalking) verminderd. Wederom is men er nog niet over uit hoe groot deze invloed heeft, waarschijnlijk omdat ook andere processen en stoffen een rol spelen bij de werking van vitamine D.

Gerelateerde berichten