Fysiek Uitgelicht 

Slechte adem? 5 Tips om er vanaf te komen

Het is een probleem waar een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking te maken mee heeft, maar lang niet altijd doorheeft. Een slechte adem kan diverse oorzaken hebben. Vaak ligt de oorzaak echter bij een slechte mondhygiëne of verkeerde gewoontes. Gelukkig zijn er vrijwel altijd eenvoudige maatregelen te treffen om van een slechte adem af te komen.

Hoewel je niet altijd zeker kunt weten waar de oorzaak van het probleem ligt, is de kans groot dat je een betere adem krijgt door de volgende vijf tips van SterkenVitaal.nl te volgen.

1. Poetsen, stoken en flossen

Het is een open deur, maar toch vaak de oorzaak van een slechte adem: niet genoeg doen aan de verzorging van je gebit.

Hoewel tandenpoetsen met goede tandpasta je een aardig eind op weg helpt, is de kans aanwezig dat je toch nog te maken krijgt met tandbederf en een slechte adem.

Tussen je tanden kan namelijk ook vuil ophopen. In dit vuil groeien bacteriën die veelal zwavelhoudende stofjes uitstoten. Het zijn juist deze stofjes die een vieze geur veroorzaken.

Door regelmatig te stoken en flossen kun je tandplak tussen je tanden verwijderen en zo de slechte adem aanpakken.

2. Matig met zuivel en zoetigheid

Zowel zuivelproducten als suiker bevatten stoffen die bijzonder aantrekkelijk zijn voor bacteriën. Met de aanwezigheid van veel zuivel en suiker in het dieet kunnen juist de stinkende bacteriën het overwicht krijgen in de mond.

Door de disbalans dit ontstaat kunnen de bacteriën dominanter worden dan het geval zou moeten zijn bij een natuurlijke balans. Hierdoor ontstaan er meer vieze geuren.

Probeer te matigen met suiker en spoel de mond na het nuttigen van zuiver en suiker even met water. Vaak heeft dit al een significante invloed op de balans in je mond.

3. Geen mondwater met alcohol

Veel mensen associëren het brandende gevoel van veel mondwaters met reiniging, maar dit is onterecht. Mondwater hoeft niet brandend aan te voelen om toch diep te kunnen reinigen.

Sterker nog, vaak komt dit brandende gevoel van alcohol dat in het mondwater zit. Alcohol is te agressief. Weliswaar doodt het bacteriën, het verstoort ook de natuurlijke bacteriebalans die in je mond hoort te zijn.

Met name op de lange termijn wordt je mond juist gevoeliger voor ontstekingen, een disbalans en dus een vieze adem. Kies daarom voor mondspoeling zonder alcohol.

4. Niet roken, minder koffie

Sommige middelen creëren een nare nageur in de mond, maar hebben ook nog eens invloed op de eerdergenoemde balans in de mond.

Roken en koffie zijn twee van deze middelen, waarbij met name de invloed van roken erg slecht is. De warme rook droogt de mond uit en beschadigt het weefsel.

De mondgezondheid gaat hierdoor achteruit, wat zich onder meer kan uiten in een slechte adem. In mindere mate kan ook koffie een slechte invloed hebben op het gebit en tandvlees, waardoor sneller nare geuren ontstaan.

5. Veel water drinken

In een droge mond gaan de zogenaamde anaerobe bacteriën groeien: bacteriën die gedijen in een zuurstofarme omgeving. Het zijn deze bacteriën die de nare geuren veroorzaken.

In een droge mond is betrekkelijk minder zuurstof aanwezig dan in een vochtige mond. Je kunt de groei van deze anaerobe bacteriën dan ook remmen door voldoende water te drinken en zo altijd een vochtige mond te houden.

Heb je van nature een vrij droge mond, dan is het het overwegen waard om kunstmatig speeksel te gebruiken dat de mond langdurig vochtig houdt. Niet alleen goed voor de geur van je adem, maar het voelt ook nog eens prettiger dan een droge mond.

Gerelateerde berichten

Leave a Comment