Geestelijk 

Op jezelf wonen in een woongroep

Wil je begeleid wonen en heb je daarom een woongroep nodig? Dan heb je de eerste stap al gemaakt. De informatie rondom deze manier van begeleid wonen is namelijk belangrijk voordat je een afspraak gaat maken. Zo ga je altijd goed voorbereid aan de slag en kun je een groep vinden die jij met veel plezier jouw thuis gaat noemen. SOVAK is een van de bedrijven die het begeleid wonen aanbiedt. Alleen wat houdt het precies in en welke voordelen ga je eraan behalen? Lees snel verder en ontdek of het bij jou gaat passen. 

Een woongroep aangepast aan de situatie 

Een woongroep is een groep waar je begeleid kunt wonen. Hierbij krijg je de begeleiding die toegepast is op jouw beperking en kun je ook de zorg krijgen die je nodig hebt. Hierbij heb je niet alleen de groepen waar je met meerdere mensen woont, maar ook een zelfstandig appartement. Er zijn altijd een groot aantal mogelijkheden voor jouw begeleiding en je hoeft niet volledig afhankelijk te zijn van anderen. Het wordt namelijk helemaal aangepast op jouw situatie voordat er een woning toegewezen wordt. Zo kun je dus ook meer zelfstandigheid krijgen indien gewenst. 

In gesprek over de mogelijkheden 

Een woongroep is er vooral voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. De woningen zijn hier altijd helemaal voor ingericht. De begeleiders weten hierdoor ook beter wat er verwacht wordt. Daarom ga je altijd eerst in gesprek voordat je in kunt trekken. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar de verwachtingen en wensen en kan er ook een invulling aan de dag worden gegeven. Alle afspraken die gemaakt worden, zullen in een overeenkomst komen te staan. Alle partijen weten daarom wat er verwacht wordt en er kan altijd een nieuwe invulling aan gegeven worden als iets niet werkt.

Dicht bij jezelf blijven 

Bij een woongroep gaat het er altijd om dat jij jezelf kunt zijn. Een verhuizing is vaak al moeilijk genoeg en dan wil je je niet al te veel hoeven aanpassen aan een nieuwe situatie. Daarom kun je jouw woning ook volledig naar wens inrichten en heb je de mogelijkheid om vrienden en familie langs te laten komen. Je kunt je hierdoor helemaal thuis gaan voelen op jouw nieuwe plek en het bijvoorbeeld gaan combineren met dagbesteding of het werken in een werkplaats. Zo krijgt jouw leven een invulling aan de hand van interesses. 

Stap voor stap werken 

Het wonen in een woongroep kan spannend zijn. Daarom zul je ook altijd de tijd krijgen om volledig te wennen. Je hoeft hierdoor dus niet gelijk aan een bepaalde routine te beginnen. Jouw begeleiders blijven te allen tijde met jou in gesprek en de mogelijkheden kunnen allemaal besproken worden. Zo wordt stap voor stap gewerkt naar jouw zelfstandigheid en routine en krijg je toch de zorg die je nodig hebt voor jouw beperking. De opties liggen altijd voor jou open en je kunt gaan bekijken of dit de beste plek is om te wonen. 

Gerelateerde berichten