Geestelijk 

Voor welke burn out symptomen moet je aandachtig zijn?

Voor een behoorlijk aantal mensen geldt dat ze vatbaar zijn voor het krijgen van een burn out. Deze aandoening komt de voorbije jaren aanzienlijk vaker voor. Niet zelden liggen factoren zoals vermoeidheid en stress ervan aan de basis. Er wordt tegenwoordig bijzonder veel gezegd en geschreven over deze aandoening. Dit is het gevolg van het feit dat er eigenlijk nog helemaal niet zoveel over bekend is. Voor menig aantal mensen die ermee te maken krijgen geldt bovendien ook dat ze er door worden overvallen. Vaak weten ze zelfs niet eens dat ze een burn out hebben. Ben jij benieuwd hoe je dat kan achterhalen? Ontdek dan op deze pagina de burn out symptomen!

Welke oorzaken liggen aan de basis van een burn out? 

Het is niet zo dat er één specifieke gebeurtenis of situatie verantwoordelijk is voor het merendeel van de burn outs, integendeel. In principe maken we een onderscheid tussen drie oorzaken:

  1. Problemen in de privésfeer; 
  2. Stress op het werk of door het werk;
  3. Het ervaren van een heftige gebeurtenis;

Ook voor deze laatste geldt dat de gebeurtenis zowel over een privé als over een zakelijk karakter kan beschikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ontslag, maar ook aan bijvoorbeeld het overlijden van een dierbaar persoon. Om ervoor te zorgen dat je kan werken aan het overwinnen van je burn out is het altijd van belang om in eerste instantie de oorzaak te achterhalen. Ben je daarin geslaagd? Dan zal je kunnen vaststellen dat het veel eenvoudiger zal zijn om de burn out symptomen het hoofd te bieden. Dit is dus eigenlijk het eerste waar je aandacht aan zal moeten besteden.

Wat zijn de belangrijkste burn out symptomen?

Burn out symptomen kunnen sterk uiteenlopend zijn. In de praktijk geldt dat er verschillende lichamelijke symptomen aan deze aandoening worden gelinkt. Het gaat daarbij concreet om:

  • Hoofdpijn en een gevoel van duizeligheid; 
  • Een pijnlijk gevoel dat optreedt aan de borst; 
  • Pijn in de buik evenals een vaak opgeblazen gevoel; 
  • Problemen met de spijsvertering;
  • Hartkloppingen; 

Voor mensen die de bovenstaande burn out symptomen herkennen en naar aanleiding daarvan vermoeden dat ze met deze aandoening te maken hebben kunnen het best contact opnemen met de huisarts of eventueel met een bedrijfsarts. Het is mogelijk voor de arts om de diagnose te stellen en op basis daarvan meteen een geschikt behandelplan op te stellen. Zo kan er structureel worden gewerkt aan het verhelpen van jouw burn out.

Hoe kan je een burn out het hoofd bieden?

Nu je een aantal van de burn out symptomen hebt ontdekt is het belangrijk om even te kijken naar de manier waarop je deze toch wel vervelende aandoening het hoofd kan bieden. Het is vooral belangrijk om te achterhalen wat er je in het leven nog gelukkig maakt en wat vooral niet. Het is namelijk hier dat het vaak mis gaat. Voor menig aantal mensen geldt dat ze vasthouden aan iets waar ze eigenlijk helemaal niet gelukkig van worden. Dit kan van alles zijn. Denk hierbij dus niet alleen aan een slechte relatie, maar ook aan bijvoorbeeld werk waar je niet tevreden over bent, etc. Verder is het vooral van belang om actief te blijven. Veel mensen die een burn out ervaren zullen ervoor kiezen om zich thuis op te sluiten, maar op die manier zullen je burn out symptomen wellicht niet verdwijnen. Dit is toch een zeer belangrijk gegeven om aandacht aan te besteden. Kijk voor meer informatie op https://www.charlottelabee.com/

Gerelateerde berichten