Overig 

Hoe word ik een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut is iemand die werkt in een fysiopraktijk, diegene voert behandelingen uit bij mensen die lichamelijke klachten heeft. Die behandelingen moeten er voor doen zorgen dat de klachten verdwijnen. Een fysio heeft veel kennis over het lichaam en werkt veel en graag met mensen. Als fysiotherapeut kun je later in een fysiopraktijk werken of voor jezelf beginnen.

Keuze

Om een fysio te worden is natuurlijk een opleiding nodig. Maar het begint bij de keuze om die studie te gaan doen. Een fysio heeft een aantal dingen nodig om een goede fysio te zijn, dit zijn ook belangrijke punten om te hebben voordat je de keuze maakt. Je moet je goed kunnen inleven in de patiënt, je moet goed kunnen luisteren en de kennis is natuurlijk ook belangrijk.

De studie 

Om fysiotherapeut te worden heb je een studie nodig, en niet zomaar een studie, namelijk HBO fysiotherapie. De studie duurt 4 jaar, je kan hem ook in 3 jaar doen daar heb je alleen een vwo diploma voor nodig om dat te mogen doen. Mocht je de studie gewoon in 4 jaar doen dan zijn de eerste twee jaar in de meeste gevallen veel theorie en praktijkoefeningen uitvoeren op je medestudenten. 

Stage lopen 

Bij een studie hoort natuurlijk ook een stage, zo ook bij deze studie. Van de vierjarige studie loop je ongeveer een jaar stage, verspreid over de laatste 3 jaar. In die stageperiodes loop je mee in een fysiopraktijk en help je daarmee. Je leert dan in de praktijk en laat je je opgedane kennis zien. Vaak loop je dan mee met een echte fysiotherapeut en behandel je samen patiënten. In de loop van de jaren zul je zelf met de patiënten aan de slag mogen gaan om ze te behandelen.   

Na de studie 

Na de studie zijn er veel mogelijkheden die je kunt gaan doen. Je kan bijvoorbeeld eerst ervaring op gaan doen om later verder te studeren. Je kan dan gaan werken in  een fysiopraktijk, in een revalidatiecentrum of in een ziekenhuis. Ook kun je voor jezelf gaan beginnen. Het is mogelijk om je eigen fysiopraktijk te beginnen voor mensen die speciale hulp nodig hebben of mensen uit de buurt. Na het HBO kun je ook door studeren en voor een master kiezen, er zijn veel verschillende masters. Een master kun je doen op het HBO of op de universiteit, je kunt jezelf dan specialiseren in je vakgebied om jezelf verder te ontwikkelen en door te groeien. 

Gerelateerde berichten