Overig 

Je zorgverzekering vergelijken en overstappen? Geen slecht plan!

De zorgverzekering is één van de verplichte verzekeringen in Nederland. Veel Nederlanders zijn daardoor snel geneigd om te denken dat je er geen omkijken naar hebt: iedereen heeft dezelfde verzekering en die betaal je netjes iedere maand.

Toch is dat niet helemaal waar, want er bestaan wel degelijk verschillen tussen de zorgverzekeringen, maar ook de zorgverzekeraars. Iedereen is immers verplicht een basisverzekering te hebben, maar veel mensen hebben ook een aanvullende verzekering.

Daarnaast mag iedere zorgverzekeraar – binnen vastgestelde kaders – zelf de prijs bepalen. Dat betekent dat je bij sommige verzekeraars minder of juist meer betaalt dan bij andere verzekeraars. Het is dan ook zaak om zo nu en dan je zorgverzekering te vergelijken met andere verzekeringen.

Als het meezit, kun je hiermee flink geld besparen.

Vergelijken en overstappen van zorgverzekering

Overstappen op een andere zorgverzekeraar kun je aan het einde van het jaar doen. Hiervoor worden de prijzen al bepaald door zorgverzekeraars en kun je dus beginnen met het vergelijken van verschillende zorgverzekeringen.

Anders dan vaak wordt gedacht, kan ook het basispakket per verzekeraar verschillen. Het is dus verstandig om niet puur naar de prijs te kijken, maar ook naar de dekking.

Iedere zorgverzekeraar is verplicht een aantal behandelingen op te nemen in het basispakket, maar een verzekeraar mag er zelf voor kiezen om ook extra behandelingen of voorwaarden toe te voegen aan het basispakket.

De goedkoopste zorgverzekering is daarom niet per definitie de beste, omdat je misschien op basis van je persoonlijke situatie baat hebt bij een basisverzekering die net wat gunstigere voorwaarden heeft of wat extra toevoegingen heeft ten opzichte van een andere zorgverzekeraar.

Tijdens het vergelijk is het ook verstandig om te kijken naar het eigen risico en de gevolgen hiervan. Het kan per verzekeraar enigszins verschillen wat voor eigen risico je kan kiezen.

Een vaste regel is: hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie.

Ga je normaal gesproken zelden naar de huisarts of een andere zorgverlener, dan kan een hoog eigen risico aantrekkelijk zijn vanwege de bijhorende lagere premie. Tegelijkertijd betaal je dan natuurlijk wel meer wanneer je daadwerkelijk een behandeling nodig hebt.

Het voordeel van een hoger eigen risico kan verschillen per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars neemt de premie sterker af wanneer je kiest voor een eigen risico dat hoger is dan de standaard. Ook dit is iets om zo goed mogelijk te checken.

Je kunt zorgverzekeringen voor 2020 vergelijken op diverse websites, zodat het je niet te veel werk kost. Overstappen is ook eenvoudig: je nieuwe verzekeraar doet bijna alles voor je. Je kunt dus gewoon online overstappen, zonder dat er allerlei papierwerk aan te pas komt.

Gerelateerde berichten