Overig Uitgelicht 

Verschillende soorten zorgverzekeringen uitgelegd

Voor veel mensen zijn we aanbeland in de tijd van het jaar waar kritisch gekeken kan worden naar de zorgverzekering. Hoe zit het met de premies voor 2019, welke zorgverzekeringen sluiten het beste aan bij mijn wensen en wie komen dit jaar naar voren als beste zorgverzekeraars

Overweeg je aanpassingen te maken aan je zorgverzekering, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten zorgverzekeringen die bestaan. Nog altijd zien we vaak dat mensen kiezen voor een type zorgverzekering dat niet goed aansluit bij de persoonlijke situatie.

Restitutiepolis

De restitutiepolis is een type zorgverzekering waarbij er volledig vrije zorgkeuze is. Dit wil zeggen dat je zelf kunt bepalen bij welke zorgverlener je de behandeling laat uitvoeren.

Heeft de zorgverlener een contract met de verzekeraar, dan hoef je niks te betalen (buiten het eigen risico). Is dit niet het geval, dan moet je in eerste instantie de kosten voorschieten en kun je dit vervolgens declareren bij de verzekeraar.

Houd er wel rekening mee dat een verzekeraar limieten stelt aan de prijs van de behandeling. Is deze significant hoger dan gemiddeld, dan kan het zijn dat je alsnog een deel zelf moet betalen.

Naturapolis

Bij een naturapolis is er minder vrije keuze. Je kunt een behandeling alleen (gedekt) laten uitvoeren wanneer de verzekeraar een contract heeft met de zorgverlener. Dit betekent dat er ook een aantal zorgverleners afvallen.

Een naturapolis is over het algemeen wel iets goedkoper dan de restitutiepolis om deze reden. Check voor je een behandeling laat uitvoeren altijd goed of de zorgverlener is aangesloten bij de zorgverzekeraar.

Combinatiepolis

De combinatiepolis is een zorgpolis waarbij het afhangt van het type behandeling onder welke categorie je verzekering valt. Voor sommige behandelingen (bijvoorbeeld spoedeisende hulp) heb je volledig vrije keuze, maar bij andere behandelingen (bijvoorbeeld fysiotherapie) is dit vaak niet het geval.

Ook hier geldt dat het belangrijk is om vooraf goed te checken of een zorgverlener onder de dekking valt.

Budgetpolis

Een budgetpolis is eigenlijk hetzelfde als een naturapolis, met het verschil dat er nog minder keuze is. De zorgverzekeraar heeft een selecte groep zorgverleners waarbij je een behandeling kunt laten uitvoeren.

Omdat je met een budgetpolis een stuk minder keuze hebt, is dit ook de goedkoopste zorgpolis.

Ga je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken, let dan ook op het type polis dat je afsluit. Vergelijk de premie van een naturapolis niet met die van een restitutiepolis, maar vergelijk verzekeraars op basis van dezelfde soorten zorgpolissen.

Gerelateerde berichten